ODS 2: Fam zero



Objectiu 2: Posar fi a la fam, aconseguir la seguretat alimentària i la millora de la nutrició, i promoure l’agricultura sostenible 

La fam i la malnutrició continuen sent un enorme obstacle per al desenvolupament sostenible. Les estimacions actuals indiquen que prop de 690 milions de persones al món pateixen gana, i al voltant de 135 milions pateixen gana severa, principalment a causa dels conflictes, del canvi climàtic i de les recessions econòmiques. Si continuen les tendències, el nombre de persones afectades per la fam superarà els 840 milions l’any 2030. En aquest context, posar fi a la fam, garantir la seguretat alimentària, millorar la nutrició o promoure l'agricultura sostenible són mesures essencials per garantir drets fonamentals, en sintonia amb la Declaració Universal dels Drets Humans. Per això l’Agenda 2030 es proposa: 


  • Posar fi a la fam i assegurar l’accés de totes les persones, en particular de les persones pobres i en situacions vulnerables, inclosos els lactants, a una alimentació sana, nutritiva i suficient durant tot l’any.

  • Posar fi a totes les formes de malnutrició, incloent-hi aconseguir, a tot tardar el 2025, les fites convingudes internacionalment sobre el retard del creixement dels menors de 5 anys, i abordar les necessitats de nutrició de les adolescents, dones embarassades i lactants, així com de les persones grans.

  • Duplicar la productivitat agrícola i els ingressos dels puctors/es d’aliments de petita escala, en  particular les dones, els pobles indígenes, agricultors/es familiars, pastors/es i pescadors/es, a través, entre d’altres, d’un accés segur i equitatiu a les terres, a altres recursos de producció i inputs, coneixements, serveis financers, mercats i oportunitats per a la generació de valor afegit i treball no agrícola.

  • Assegurar la sostenibilitat dels sistemes de producció d’aliments i aplicar pràctiques agrícoles resilients que augmentin la productivitat i la producció, contribueixin al manteniment dels ecosistemes, enforteixin la capacitat d’adaptació al canvi climàtic, fenòmens meteorològics extrems, sequeres, inundacions i altres desastres, i millorin progressivament la qualitat del sòl i la terra.

  • Mantenir la diversitat genètica de les llavors, cultius i animals de granja i domesticats així com les espècies silvestres connexes, a través, entre d’altres, d’una bona gestió i diversificació dels bancs de llavors i plantes a escala nacional, regional i internacional, i promoure l’accés als beneficis que es derivin de la utilització dels recursos genètics i coneixements tradicionals, així com la distribució justa i equitativa d’aquests, com s’ha convingut internacionalment.

  • Augmentar les inversions, fins i tot mitjançant una cooperació internacional més àmplia, en infraestructura rural, investigació agrícola i serveis d’extensió, així com en desenvolupament tecnològic i bancs de gens de plantes i bestiar, a fi de millorar la capacitat de producció agrícola als països en desenvolupament, en particular als països menys avançats.

  • Corregir i prevenir les restriccions i distorsions comercials dels mercats agropecuaris mundials, a través, entre d’altres, de l’eliminació paral·lela de totes les formes de subvencions a les exportacions agrícoles i totes les mesures d’exportació d’efectes equivalents, de conformitat amb el mandat de la Ronda de Doha per al Desenvolupament.

  • Adoptar mesures per tal d’assegurar el bon funcionament dels mercats de productes bàsics alimentaris i derivats d’aquests, i facilitar l’accés adequat a informació sobre els mercats, en particular sobre les reserves d’aliments, a fi d’ajudar a limitar l’extrema volatilitat dels preus dels aliments.


ODS 12: Consum responsable

Potser t'agraden aquestes entrades