El Mar Mort: un paisatge d'aigua salada

Un bany al Mar Mort (Israel)

Un bany al Mar Mort (Israel)


El mar Mort és un llac salat situat en una profunda depressió, a 435 metres sota el nivell del mar, entre Israel, Palestina i Jordània. Rep l'aigua del riu Jordà i de l'escassa precipitació que es produeix a la zona. Està ubicat en una conca hidrogràfica endorreica, és a dir, sense sortides, de manera que els minerals que hi desemboquen s'hi queden per sempre. Aquesta és la raó principal de la seva alta concentració de sals. La seva salinitat extrema el fa inhòspit per a la majoria de les formes de vida aquàtica, a excepció d’alguns bacteris i microorganismes extremòfils. A causa del canvi climàtic i de l'extracció d'aigua, el nivell del mar disminueix un metre cada any. 

 

 El contingut de sal a l'aigua del Mar Mort és del 34.2%,

deu vegades més que la resta de mars i oceans

National Geographic


Els mars contenen molts elements en dissolució, encara que la majoria es troben en concentracions molt petites. Els més abundants són el sodi i el clor, que en la seva forma sòlida es combinen per formar el clorur de sodi, o sal comuna, que representa el 80% de les sals dissoltes en l'aigua marina. Les concentracions de sals varien segons la morfologia del terreny. 


Mar Mort

Mar Mort



Salines de la Trinitat (Catalunya)

Les Salines de la Trinitat estan situades a l'extrem sud del Delta de l'Ebre i ocupen una extensió aproximada de 1.000 hectàrees. Cada any s’hi extreuen prop de 25.000 tones de sal. 

Potser t'agraden aquestes entrades