The Pancake Rocks (Nova Zelanda)
The Pancake Rocks és una formació rocosa costanera a Punakaiki, a la costa oest de l'illa sud de Nova Zelanda. La pedra de les Pancake Rocks s'ha erosionat donant lloc a les formes actuals per una combinació de dos processos: l'erosió càrstica, un procés d'erosió química de la pedra calcària que es produeix per l'acció de l'aigua en fluir entre les juntes, i l’erosió de la força del mar, incloent-hi l'esfondrament de les cavernes.
“ L'aigua no discuteix, simplement flueix
— Margaret Atwood
El desplaçament constant de masses d’aigua sobre la superfície de diferents terrenys geològics és un factor molt important en la conformació del relleu; l´aigua és un poderós escultor de paisatges. Les pluges torrencials creen rius i rierols que erosionen la roca i la terra, donant forma a valls i canons. Els rius també dipositen sediments, creant planes al·luvials fèrtils i deltes a les seves desembocadures. Les glaceres esculpeixen muntanyes i fiords, i a les zones costaneres, les onades i les marees erosionen i modelen la costa formant penya-segats, arcs, platges i barreres de sorra. Al llarg de milions d'anys, l’aigua ha transformat la superfície terrestre i ha creat la diversitat geogràfica que avui observem.
Azure Window (Malta)
L'arc natural de pedra de l'Azure Window, a l’illa de Gozo, va ser durant anys una finestra oberta a la Mediterrània. Gairebé tot l’arxipèlag de Malta està format per roca calcària relativament tova exposada a l’erosió. La diferència de resistència dels diferents estrats de la pedra tendeix a crear puntes, arcs i altres formes curioses als penya-segats. El març del 2013, una tempesta va provocar l’esfondrament de l’arc. És un testimoni entre molts de la força descomunal del mar.