La força de l'aigua

The Pancake Rocks

The Pancake Rocks (Nova Zelanda)


The Pancake Rocks és una formació rocosa costanera a Punakaiki, a la costa oest de l'illa sud de Nova Zelanda. La pedra de les Pancake Rocks s'ha erosionat donant lloc a les formes actuals per una combinació de dos processos: l'erosió càrstica, un procés d'erosió química de la pedra calcària que es produeix per l'acció de l'aigua en fluir entre les juntes, i l’erosió de la força del mar, incloent-hi l'esfondrament de les cavernes. 


 L'aigua no discuteix, simplement flueix

 Margaret Atwood


El desplaçament constant de masses d’aigua sobre la superfície de diferents terrenys geològics és un factor molt important en la conformació del relleu; l´aigua és un poderós escultor de paisatges. Les pluges torrencials creen rius i rierols que erosionen la roca i la terra, donant forma a valls i canons. Els rius també dipositen sediments, creant planes al·luvials fèrtils i deltes a les seves desembocadures. Les glaceres esculpeixen muntanyes i fiords, i a les zones costaneres, les onades i les marees erosionen i modelen la costa formant penya-segats, arcs, platges i barreres de sorra. Al llarg de milions d'anys, l’aigua ha transformat la superfície terrestre i ha creat la diversitat geogràfica que avui observem.


Azure Window (Malta)

Azure Window (Malta)


L'arc natural de pedra de l'Azure Window, a l’illa de Gozo, va ser durant anys una finestra oberta a la Mediterrània. Gairebé tot l’arxipèlag de Malta està format per roca calcària relativament tova exposada a l’erosió. La diferència de resistència dels diferents estrats de la pedra tendeix a crear puntes, arcs i altres formes curioses als penya-segats. El març del 2013, una tempesta va provocar l’esfondrament de l’arc. És un testimoni entre molts de la força descomunal del mar. 


The Pancake Rocks

The Pancake Rocks


Azure Window (Malta)

Potser t'agraden aquestes entrades